CV opstellen

Hoe stel je een goed CV op?

CV’s zijn belangrijk voor elke sollicitant. De meeste recruiters kijken tegenwoordig als eerste naar de CV’s van de kandidaten. Je motivatiebrief of andere bijlagen kunnen nog zo mooi zijn, als je CV niet in de smaak valt wordt je sollicitatie zonder pardon de vuilnisbak in gekieperd.

Over het maken van een goed CV gaan veel tegenstrijdige verhalen rond: wel of geen foto, beginnen met je werkervaring of juist met je studies, stages wel of niet noemen.. etc etc. Hoe kun je je CV laten opvallen tussen die andere honderden CVs? Wat is nou echt belangrijk? Ga hier maar even goed voor zitten, want een goed CV opstellen kost nu eenmaal tijd!

Stap 1: Maak een uitgebreid basis CV

Om te beginnen stel je een basis CV op, waar je al je werkervaring, studies, cursussen, vrijwilligerswerk etc in zet. Dus echt alles. Bijvoorbeeld ook je bijbaantjes, je actieve lidmaatschap van de studentenvereniging, je eigen projecten, het vrijwillig verzorgen van je buurvrouw, baantjes die je maar een korte tijd hebt gedaan, het schrijven voor je middelbare schoolkrant, je stages, onderzoeken etc.

Nu lijken veel van deze dingen op dit moment misschien vrij nutteloos voor het vinden van een baan, maar het zou later best nog eens van pas kunnen komen. Misschien wil je over een aantal jaar wel een andere richting op met je carrière, en kan je die ervaring wellicht goed gebruiken. Nu kun je je veel van die informatie in elk geval nog herinneren. Grote kans dat jij over een aantal jaar vergeten bent in welk jaar je ook al weer stage had gelopen, wat precies je verantwoordelijkheden waren.. “en de naam van die organisatie, wat was dat nou ook al weer?”

Dit basis CV kun je dus zien als een soort naslagwerk voor jezelf, waarin je op chronologische volgorde kunt terugvinden wat je in welk jaar precies gedaan hebt. Stel het dus op een manier op waarop het voor jou makkelijk terug te vinden is wat je in welk jaar gedaan hebt. Het is NIET de bedoeling dat je dit uitgebreide CV naar werkgevers opstuurt. Nee, je komt echt niet interessanter over als je CV maar zo lang mogelijk is, het gaat erom dat je CV relevant en overzichtelijk is.

Pas je CV aan voor elke sollicitatie!

 Stap 2: Richt je op de vacature

Nu je alle informatie over je studie- werkverleden bij elkaar hebt verzameld kun je je gaan richten op het bedrijf waar je wilt gaan solliciteren. Als je solliciteert op een vacature kun je daar vaak wel uithalen naar welke eigenschappen en ervaring ze opzoek zijn. Bij een open sollicitatie is dit misschien wat lastiger, maar wellicht kun je dingen als een organogram of oude vacature vinden. Of een pagina waarop de medewerkers zich voorstellen en aangeven wat voor hen belangrijk is. En natuurlijk niet te vergeten de missie en visie van het bedrijf. Noteer voor jezelf wat belangrijke waarden voor dit bedrijf zijn, en op welke manier jij daarbij kunt aansluiten.

Over het algemeen geldt: hoe recenter, hoe belangrijker om te benoemen. Maar het gaat er natuurlijk ook om hoe relevant de werkzaamheden zijn voor de functie waar je op solliciteert. Stel dat jij op een functie voor journalist solliciteert, dan kan het natuurlijk erg voor jou pleiten als je aangeeft dat je al vanaf de middelbare school bezig was met het schrijven van artikeltjes voor de schoolkrant.

Stel dat je nog helemaal geen ervaring hebt in het vak dat gevraagd wordt dan nog kun je vaak aantonen dat je wel over (een aantal van de) gevraagde competenties beschikt door het benoemen van ander soort werk dat je in het verleden hebt gedaan. Heb je bijvoorbeeld bij een callcenter gewerkt, dan kun je in je CV benadrukken dat je commerciële ervaring hebt. Heb je een krant rondgebracht, dan ben je wellicht erg stipt en altijd op tijd. Gewerkt als receptionist(e), dan heb je waarschijnlijk ervaring met klantvriendelijk zijn, etc etc.

Wees niet bang om dingen te schrappen! Schrappen doet soms pijn. Het kan erg lastig zijn om ervaring weg te halen waar je jaren intensief mee bezig bent geweest. Maar het is belangrijk dat je dingen weglaat (of in elk geval erg inkort) die niet relevant zijn. Hoe minder irrelevante zaken je noemt, hoe meer de relevante dingen opvallen.

Stap 3: Richt je op de lay-out

Een CV moet overzichtelijk zijn! Een recruiter neemt vaak maar een seconde of 10 de tijd om te beoordelen of jouw CV geschikt is of niet. In één oogopslag moeten dus gelijk de meest duidelijke dingen eruit springen. Zet de belangrijkste informatie dus bovenaan, werk puntsgewijs en gebruik vetgedrukte kopjes om je functie kort en helder weer te geven.

Of je begint met je werkervaring of opleiding hangt dus volledig af van wat jij denkt dat het meest relevant is voor deze vacature. Als jij al eens eerder een soortgelijke functie hebt gedaan dan kun je meestal het beste met je werkervaring beginnen. Heb je nog niet zoveel werkervaring in dat werkveld, maar sluit je studie wel goed aan, noem dan eerst je opleidingen.

Besteed niet teveel ruimte aan informatie die niet van belang is. In je persoonlijke-info stukje bijvoorbeeld, hoef je echt niet te zetten wat je geboorteplaats en je burgerlijke stand zijn. Je naam, geboortedatum, adresgegevens, telefoonnummer en emailadres volstaan.

Er zijn verschillende gratis online templates (sjablonen) te vinden, waarmee jij je CV binnen no-time een professioneel uiterlijk geeft. Google maar eens op ‘gratis online sjabloon word’ (als je je CV met word hebt gemaakt), en je vindt verschillende mogelijkheden.

Stap 4: Zet de puntjes op de i, spring eruit

Je hebt nu een goed overzichtelijk basic CV, specifiek gericht op deze vacature, waar alles in staat dat de werkgever wil weten en geen overbodige dingen zijn opgenomen.  Daarmee doe je het al beter dan 60% van de sollicitanten, maar toch ben je er nog niet.

Zorg dat je CV een bepaalde uitstraling heeft, dat je CV consistent is. Je CV kan bijvoorbeeld de uitstraling hebben van ‘creatieveling’ , ‘sociale professional’, ‘ondernemer’ of ‘commercieel talent’. Maar probeer niet ál die dingen tegelijk uit te stralen, dat werkt meestal niet. Mensen die je CV lezen vinden het prettig als ze een consistent beeld van jou krijgen, daarmee kom je authentiek en betrouwbaar over.

Wees creatief!

Het is prima om de eerste keren gewoon een simpel degelijk CV op te sturen, maar als je merkt dat je alleen maar afwijzingen ontvangt omdat je werkervaring toch nét wat minder is dan van je 999 concurrenten, dan moet je toch iets verzinnen om er bovenuit te springen.

Er zijn mensen die in plaats van een brief een heel pakketje bij de werkgever laten bezorgen (pas op, omkoping is niet legaal!), maar dat lijkt me persoonlijk iets te ver gaan. Wel kun je bijvoorbeeld een videoboodschap maken, je persoonlijke eigenschappen in een leuke grafiek weergeven, opvallende kleuren gebruiken, iets diagonaal op je pagina zetten, een plaatje toevoegen, wordle plaatje maken, een citaat toevoegen, een cartoon etc. Als je écht creatief wilt zijn dan verzin je natuurlijk iets dat ik nog niet hebt genoemd.

 Stap 5: Controleer de spelling!

Dit klinkt natuurlijk als een open deur, maar niets is zo funest als type- spelling of grammaticafouten in je CV. Dit is iets waar recruiters massaal op afknappen. Lees het dus nog eens rustig door, en laat het ook door een ander doorlezen. Vooral als je lang met je CV bezig bent geweest, dan zie je je eigen fouten vaak niet meer.

Pas ook op met het aanpassen van je CV. De meeste typefouten worden gemaakt als mensen op het laatste moment toch dat ene zinnetje nog even willen aanpassen. Dit gebeurt dan in alle haast, wordt niet meer gecontroleerd en huppa, een CV met spelfout is verzonden. Eeuwig zonde, want je kunt veel beter!

Tot zover DEEL 1 van Tips om je CV te verbeteren. Voor meer tips, hou deze website in de gaten!

photo credit: Lo Squalo via photopin (license)

photo credit: Lo Squalo via photopin (license)

photo credit: M. via photopin (license)

photo credit: M. via photopin (license)