Durf te Dromen!

De simpelste vragen zijn vaak het meest effectief. Bijvoorbeeld: Stel dat je morgen wakker zou worden, en álles was mogelijk qua werk, wat zou je dan gaan doen? Stel dat er geen beperkingen zijn qua opleiding, capaciteit of ervaring.

Sta jezelf toe om even weg te dromen.  Bij wat voor soort werk krijg je op dit moment het beste gevoel? Het geeft niet als het gek is, onrealistisch, als er geen droog brood mee valt te verdienen, als je er de diploma’s niet voor hebt, als je de vaardigheden niet voor hebt, als je dat werk nooit je hele leven zou willen doen of als het niet spannend of exotisch is.

Het gaat erom wat goed voor jou voelt op dit moment.

Sommige mensen hebben gelijk een helder beeld voor ogen, anderen hebben een week nodig om zich enigszins comfortabel te bij het fantaseren over een droombaan. Dat geeft niets, neem je tijd.

Natuurlijk is het ook prima om meerdere idealen te hebben qua werk, maar probeer je te focussen op één ding tegelijk.

Schrijf voor jezelf op hoe jouw ideale baan eruit ziet. Dit mag in steekwoorden of volzinnen. Tekenen mag natuurlijk ook.

Dan is het tijd om jouw droombaan te analyseren. Misschien is jouw baan perfect haalbaar, misschien ook niet. Je kunt er altijd thema’s uithalen die voor jou belangrijk zijn. Bijvoorbeeld: In wat voor omgeving werk je? Zoek je uitdaging of juist zekerheid? Ben je veel onderweg? Met wat voor doelgroep werk je? Ga je zelfstandig te werk of leer je veel van collega’s? Inspireer je anderen tijdens je werk? Vind je het belangrijk om veel vrijetijd te hebben? Geeft het je een goed gevoel om toegewijd te zijn aan je baan? Ga je voor status, idealen?

Belangrijk is om het analyseren pas te doen ná het dromen. Zodat je rustig kunt fantaseren zonder te oordelen over jezelf. Deze oordelen zorgen er namelijk voor dat je dromen geen kans krijgen om zich te ontwikkelen, waardoor je steeds meer vervreemd raakt van wat je echt wilt. Realiteitszin is prima, maar bewaar dit voor na je analyse. Het enige dat nu telt is het toekomstbeeld dat voor jou op dit moment het meest prettig aanvoelt.