Wat zou jij doen als je niet kon falen?

Stel dat je zeker wist dat alles wat je zou doen op carrièregebied een succes zou worden, wat zou je dan gaan doen?

Veilige zone

Veel mensen blijven hangen in een veilige zone op carrièregebied. Bijvoorbeeld een baan onder je kunnen, of een baan in een richting waar eigenlijk niet je passie ligt maar waar je nu eenmaal veel ervaring in hebt. Deze veilige zone voelt comfortabel omdat je zeker weet dat je niet zult falen, terwijl je échte droom waarschijnlijk toch geen kans van slagen heeft. Althans, dit gevoel heb je waarschijnlijk al dan niet onbewust.

Faalangst: Wat als..

Faalangst is dat stemmetje in je hoofd dat je ervan weerhoudt om een nieuwe uitdaging aan te gaan, want… wat als het misgaat?

Waar ligt jouw passie

Faalangst is iets heel menselijks. Op deze manier proberen we onszelf te behoeden voor teleurstellingen. Maar het kan je ook in de weg staan om te doen wat je echt wilt doen. Probeer daarom nu die angst eens helemaal los te laten en  je voor te stellen dat je alles goed zou kunnen. Zou je dan nog steeds hetzelfde werk blijven doen als je nu doet?

Zou je niet liever:

  • Creatief bezig zijn?
  • Een nieuwe baan zoeken?
  • Een heel andere richting inslaan?
  • Een eigen bedrijf oprichten?
  • ..? (vul maar in)

Schrijf voor jezelf eens op hoe je carrière er het komende jaar uit zou zien als je niet zou kunnen falen, en welke stappen je dan als eerste zou ondernemen.

Waar ben je bang voor?

Angsten kunnen je toekomstgeluk ernstig in de weg staan, maar natuurlijk niet elke angst is irreëel. Sommige risico’s zijn gewoon te groot om (ondoordacht) te nemen. Bijvoorbeeld zomaar al je geld investeren in een louche project, met als risico dat jij en je gezin met 3 kinderen op straat komen te staan, is wellicht niet zo handig. Maar veel angsten zijn helemaal niet zo direct verbonden aan een risico. Daarom is het belangrijk om in beeld te krijgen wat de risico’s nou eigenlijk zijn. Waar ben je bang voor?

Veel mensen zijn bang voor het falen op zich, en de teleurstelling die dat met zich meebrengt. Ze willen zichzelf de pijn van de teleurstelling en vernedering besparen.

Vraag je eens of hoe erg het nu echt is als je.. niet direct de beste van je team bent, afgewezen wordt, een tijd minder inkomen hebt, niet door iedereen aardig gevonden wordt etc etc (vul je eigen angst maar in).

Je bent veel sterker dan je denkt

Is het wel nodig om jezelf te beschermen tegen elke teleurstelling? Heb je echt zo’n teer zieltje dat je in een diepe depressie zal wegzinken zodra je nieuwe project niet direct een succes wordt? Ik denk het niet. En bovendien, van fouten maken leer je en van elke teleurstelling wordt je weerbaarder.

Eerste stap

De eerste stap heb je nu al gezet: je bent gaan nadenken over wat je nu eigenlijk wil, als je faalangst je niet in de weg zou staan. Wat wordt jouw volgende stap?

Jouw volgende stap..