*Voor welke functies is Open Hiring een uitkomst?*

Een baan zonder sollicitatieproces: een uitkomst voor zowel werkgever als werknemer?

Open Hiring: een interessant concept overgewaaid vanuit Amerika, nu door MamaLoes geïntroduceerd in Nederland. Wellicht heb je hier de afgelopen dagen in het nieuws over gehoord. Het enige wat je hoeft te doen om een baan te bemachtigen in haar bedrijf, is er naar binnen lopen en aangeven dat je er graag wilt werken. De enige vereiste is dat je graag wilt werken.

Loes de Volder is tot nu toe erg tevreden over haar aannamebeleid. Haar werknemers zijn gemotiveerde mensen die prima kunnen werken, maar vaak moeite hadden met het vinden van een baan, om uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld omdat iemand een gat in z’n CV heeft of omdat z’n Nederlands nog niet zo goed is. Bij MamaLoes krijgen ze de kans om hun (werk)leven weer verder op te bouwen.

Hoe zinvol is een uitgebreid sollicitatieproces?

Veel bedrijven hebben een uitgebreid aannamebeleid, dat zowel de werkgever als de werkzoekende veel tijd, stress en daarmee ook geld kost. **Is dit het wel waard?** Niet voor elke functie is een uitgebreide sollicitatie of zelf assessment nodig. In veel gevallen hebben sollicitatiegesprekken amper toegevoegde waarde, en zorgen alleen maar voor onnodige discriminatie op de arbeidsmarkt, hoe goed een werkgever het ook bedoelt!

Ik ben erg benieuwd hoe zowel werkzoekenden als werkgevers hierover denken. Elk persoon, ongeacht zijn of haar (werk)verleden een kans geven om zich te bewijzen in een baan, uiteraard wel met een proefperiode. Voor welke functies achten jullie dit zinvol en haalbaar?

Vraag van de week:

Voor welke functies is een uitgebreide selectieprocedure noodzakelijk en voor welke functies zou Open Hiring prima werken?